Reflexskärm hjälper till

En reflexskärm studsar ljuset dit det inte når. Perfekt för mer balanserade bilder.

Har du märkt att ibland när du fotograferar blir ena sidan av ansiktet väldigt mörkt? Eller så blir det mörkt under ögonen? Eller kanske hela ansiktet blir mörkt när barnet står med ryggen mot ett fönster. Då behöver du en reflexskärm för att studsa tillbaka ljuset och få ett mer jämnt ljus.

Utan reflexskärm - Fönsterljuset faller fint. Men den sidan som är vänd mot mig som fotograf blir kontrastig och mörk. Med reflexskärm - Nu blir det ett mer balanserat ljus. Detaljerna i sidan vänd mot mig kommer fram, särskilt i håret. Bonusen är även att reflexskärmen skapar ett fint blänk i kanten på ögat.
Utan reflexskärm – Fönsterljuset faller fint. Men den sidan som är vänd mot mig som fotograf blir kontrastig och mörk.
Med reflexskärm – Nu blir det ett mer balanserat ljus. Detaljerna i sidan vänd mot mig kommer fram, särskilt i håret. Bonusen är även att reflexskärmen skapar ett fint blänk i kanten på ögat.

rft03_lReflexskärmar kostar några hundralappar och har ofta en vit och en silvrig sida. Äkta skärmar ser förstås proffsigt ut. Men det är egentligen väldigt lätt att göra en själv. Det kan vara något så enkelt som ett stort vitt papper i A2 och uppåt. Frigolitskivor går även bra. En mer kraftfull silvrig skärm kan du efterlikna genom att vira metallfolie runt en kartongskiva.

Det viktigaste att börja med är att verkligen titta på bilderna. Var är ljuset och var är det mer skugga än du önskar. Vinkla sedan skärmen så den reflekterar upp ljus i det skuggiga området.

Med lite träning går det att hålla skärmen själv men ibland är det skönt med en partner som håller.

En riktig reflexskärm kostar några hundralappar. Den är lätt att svänga och hålla med en hand. Och den fälls ihop efteråt.
En riktig reflexskärm kostar några hundralappar. Den är lätt att svänga och hålla med en hand. Och den fälls ihop efteråt.

Fördjupat: Min vän David Brohede har gjort ett videoklipp om reflexskärm.

[vimeo 109911081]