Låt bakgrunden berätta

När du blir kompis med din systemkamera blir det lätt att alla bilder är tajt komponerade med ditt barn i kort fokus. Allt annat skymtar bara i suddig bakgrund.

Men, om du tar bilder på ditt barn i skiftande miljöer låt då även miljön bli en del av bilden.

Titta aktivt runt på det som finns i bakgrunden. Finns det något som lite extra mycket berättar om var ni just nu befinner er? Kan du placera dig så att barnet kommer med plus att något väldigt talande för miljön får plats i bild?

En somrig bild där fyrtornet i bakgrunden berättar något om livet vid vatten.
En somrig bild där fyrtornet i bakgrunden berättar något om livet vid vatten.

Ibland kan det hjälpa att huka sig eller, tvärtom, hoppa upp på en sten. Bakgrundens förhållande till barnet ändrar sig snabbt när du byter position.

Samtidigt som du börjar se bakgrunden som en del av din bild ska du titta efter hur det ser ut när bilden blir platt. Kommer något att sticka upp ur huvudet på barnet, som en flaggstång eller en trädgren? Fundera även på om bakgrunden är för plottrig så den tar för mycket uppmärksamhet.

Glöm inte att samma sak gäller inomhus. Tänk dig att det är födelsedagsfest. Ditt barn har ett paket i famnen. I stället för att bara ta ett porträtt på bara henne kan du även låta gästerna vara med i bakgrunden. Sätter du skärpan på barnet blir händelserna i bakgrunden i oskärpa men de berättar ändå något om vad som händer.