Kläder för att få fram barnet på bild

Jag tycker att ditt barn oftast ska vara huvudpersonen i bilden. Inte de nya, fina kläderna. Kläderna berättar en historia de med men viktigast är barnet.

Ett bra tips för att få fram ditt barn är att välja ­kläder som är neutrala. Det kan vara enfärgade plagg som ditt barn tycker om. Satsa på att ha en färg på barnet eller högst två, till exempel blå jeans och en vit t-shirt för att få ett lugn i bilden. Personligen gillar jag vita kläder då de ger en ljus, positiv känsla för mig. Testa dig fram vad du gillar.

Kläderna har en annan färg än bakgrunden och då syns barnen bättre.
Kläderna har en annan färg än bakgrunden och då syns barnen bättre.

Tänk på att ”less is more” och låta barnets ­minspel, kloka blick eller kladdiga mun ta fokus från ­kläderna.

Det finns undantag från enkelheten. När kläderna är en del av berättelsen. Ibland är det viktigt att betona mormors randiga stickade kofta i fyra olika färger som ditt barn fått. Låt då det bli en sådan bild. Om ditt barn exempelvis har en prickig tröja och randiga byxor som hon älskar att bära ska du givetvis fokusera på det, eftersom de kläderna är en del av hennes personlighet.

Innan du går genom igenom klädvalet kan du även fundera över vilken bakgrund barnet kommer att fotograferas mot. Är det en mörk bakgrund smälter mörka kläder som djupblå jeans lätt in i ­bakgrunden och ”försvinner”.