Fota ditt barn med husdjuret

Innan ditt barn föddes hade ni kanske övat era föräldraroller redan. Kanske drog er hund ut er på tidiga morgonpromenader i duggregn eller så ville er kattunge sova i er säng på natten. En hund eller katt kan lätt bli en kär medlem av familjen och då är det klart att hon också ska fotas med ert barn.

Katt och barn
Vänta in ögonblicken på lite avstånd så de glömmer bort dig en stund och studera hur ditt barn och er katt kommunicerar.

Men det är en utmaning, då både barn och djur är nyfikna och hela tiden strävar framåt. Ett bra tips är att använda sig av en korg med en filt i och eventuellt några kuddar, samt något gott att äta, en leksak, och massor av tålamod. Sedan gäller det att vara snabb och ta många bilder. Ställer du in kameran på bildserier så missar du inget.

Här är det ofta värt att ställa in kameran på en snabbare slutartid så du slipper suddiga bilder. Både barn och djur brukar vara snabba. För att få finast bilder tycker jag att det är bra att hålla sig på djurets och barnets nivå och kanske sitta eller ligga ner när du fotograferar.

Om ditt barn är lite äldre så låt henne gå ut på promenad med hunden på en kulle och fota dem på vägen. Det kan bli roliga bilder som visar deras ­personligheter. Ligg ner på magen och ta korten. Barnet ser stort ut och du får med förgrund, mellanplan och bakgrund.

Barn och djur vill bli fotade med respekt. Vill ­hunden vara ifred och gå undan så låt den få göra det, du får helt enkelt försöka en annan dag.