Använd fönsterljus när du fotograferar barn

Släck lamporna. De hindrar bara det fina ljuset. Flytta dig lite istället.

Gråa decemberdagar eller regnig aprildagar blir det mörkt inomhus även på dagen. Blixten hoppar upp på kameran och din instinkt är kanske att tända lampor.

Gör inte det, släck lamporna i stället. Då konkurrerar inget konstgjort ljus med dina fönster. Flytta bebisen så nära fönstret du kan. Bygg en hörna av kuddar eller placera en saccosäck där. Låt ljuset falla in på henne. Antingen på ena sidan så hon har ena kinden riktad mot fönstret eller låt ljuset lysa upp hela ansiktet. Nu kan du börja med att ta alla underbara bilder på din bebis.

Fönsterljus hjälper bilden
Det är inga jättefönster jag har hemma. Men jag flyttar min stora saccosäck dit. Jag får precis plats mellan fönstret och bebisen, som ligger mitt i det fina ljuset.

Ibland behöver du själv stå med ryggen mot väggen jämte fönstret för att få en bra vinkel. Det gör inget.

Att våga flytta hela fotograferingen nära ett fönster är oftast det som skiljer bra bilder från dåliga. Titta på ditt hem med nya ögon. Leta efter det ljus som finns. Vilka rum har stora fönster som släpper in mycket ljus? Där ska du vara och fotografera din bebis. Ändra möbleringen om det behövs.

Om solen faller in direkt genom fönstret kan du hänga upp tunna vita gardiner. Då blir det supersnyggt ljus.


Fördjupat: Min vän David Brohede har gjort ett videoavsnitt om detta med fönsterljus.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zJMJRueMbgI]